High Velocity Organization coaching and training
Kontakta oss: +46 70 680 6812

IBM storsatsar på System Dynamics och Big Data

IBM storsatsar på System Dynamics och Big Data

 

Från kulisserna till spotlight

System Dynamics (SD)  har använts för allt mellan himmel och jord de senaste trettio åren men nästan alltid har det bara varit ett fåtal beslutshavare som känt till vad SD är och frågar man mannen eller kvinnan på gatan att ”Spelar det någon roll vad för metod och tankesätt man använder för att lösa problem?” så är jag övertygad att de flesta skulle säga ”njaa förmodligen inte” eller något åt det hållet.

Men efter att ha sett de positiva effekterna som händer när man lär ut SD till skolungdomar, de upptäcker att de kan förstå och påverka även komplexa situationer eller vad sägs om gymnasieeleverna som funderade ut hur röda korset kan lösa sina humanitära uppdrag på ett bättre sätt i amazonas jungler, eller kinesiska skolbarn som löste problemet med medicindistributionen i områden som inte är tätbefolkade, eller pojken som kom på ett sätt att rädda biologiska mångfalden i området som blivit invaderad av paddor som inte tillhör området. Samt inte att förglömma den 13 åriga flickan som hittade kärnan till den pandemipolicy som USA idag använder, hennes skolexperiment i systemtänkande och smittspridning är kärnan till vad CDC har anammat som strategi. Det här är bara några exempel som jag sett de senaste fem åren men det mest fantastiska är inte vad de har åstadkommit även om det är fenomenalt, det mest fantastiska är att man har lyckats släppa potentialen fri hos alla dessa barn och ungdomar. Att prata med dem och höra deras obotliga optimism och skarpsinniga observationer får mig att bli glad samt att tänka att framtiden ser ljus ut om de får något att säga till om. Därför är jag glad när fler och fler personer får möjlighet att lära sig SD.

Han in front of her posterSupply chains during humanitarian crisisIs that fish a keeper
 

 

Spotlighten

De senaste åren har System Dynamics dykt upp på ett antal ögonfallande platser:

  • CDC simulator om hur USAs sjukvård ändras beroende vilka beslut som fattas.
  • Klimateffekter och hur politiska beslut påverkar olika länder. (länken går till C-Learn som är en förenkling av C-Roads)
  • Kausalitetsmodell över kriget i Irak

Nu har IBM insett att System Dynamics är ett perfekt komplement till Big Data (dvs enorma mängder data/statistik som inhämtas in i massiva databaser) IBM har startat ett initiativ som de kallar Predictive Governance vilket kommer att förstärka innovationskraften samt att förbättra hur vi styr och organiserar våra samhällen inom en snar framtid.

Mer information hittar du på InfoGov eller så kan du se följande Youtube presentation.

[embedplusvideo height=”365″ width=”450″ standard=”http://www.youtube.com/v/0N4sWjnRFRI?fs=1″ vars=”ytid=0N4sWjnRFRI&width=450&height=365&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep1039″ /]

Senaste inlägg

Snickarbacken 2, 4tr, Stockholm
Phone: +46 8 601 28 51
Website: http://ValueAtWork.se