Innovation inte Best Practices
We will provide a Disruptive and Creative thinking that will help you to improve and innovate
Ingen verksamhet blir ledande på Best practices i bästa fall sätter det prestationerna på snittnivå och i värsta fall bidrar de till ökade kostnader och sämre produkter och tjänster.
Alla organisationer är unika med sina utmaningar och situationen behöver närmas på så sätt, i vår erfarenhet så ger mönsterlösningar oväntade problem.Idag är komplexiteten inom affärslivet och verksamheten inom de flesta branscher betydligt större än för bara 10-15 år sedan.
You cannot buy a world class Six Sigma system or a turnkey TQM it must be DEVELOPED and INNOVATED from inside.
Alla organisationer och företag letar efter sätt att bli effektivare, snabbare och lönsammare, idag är inte problemet att få information om förbättringsmetoder och verktyg det finns gott om material och hjälp för detta men trots det misslyckas de flesta organisationer att förbättras. Anledningen till detta är att varje organisation är ett komplext system bestående av olika människor, verksamheter, grupperade för att nå de mål som organisationen har inom de värderingsramar som i dagligt tal kallas företagskultur. Varje organisation har sin egen unika DNA och när man genomför förbättringar måste man ta hänsyn till detta. På grund av komplexiteten och organisationens unika utgångsläge så behövs både innovation och systemtänkande.
Systemtänkande är både ett förhållningsätt samt ett sätt att tänka kring komplexa och snåriga problem. Efter många år så börjar systemtänkande populariseras och sprida sig även i Sverige. Det finns många avancerade och komplexa förklaringar om vad systemtänkande är. Så här presenterar vi det –
”I skolan lärde du dig analysera problem genom att dela dem i sina beståndsdelar. Systemtänkande lär dig att se helheter genom att lägga ihop systemets delar och se hur helheten beter sig.”
Systemtänkande är i grunden förnuftigt tänkande, alla människor är systemtänkare det är inget ovanligt. Skillnaden är att vi har ett disciplinerat sätt att göra och beskriva detta på samt att testa och predicera möjliga framtidsutvecklingar.
MTO står för ett multidisciplinärt perspektiv som alltid måste beaktas när hållbara lösningar är målet. Vi bidrar med kompetens från många olika fält; Psykologi (individ-grupp-organisation), Logistik, Matematik, Simulationer, Process- och förbättringsmetodik.
Allt detta ger oss ett annat angreppsätt istället för att vi som konsulter kommer från uppdraget med lärdomarna så ser vi att vår främsta uppgift är att bygga upp er kapacitet istället för att vara beroende av oss. Vi fungerar ofta i roller som coacher, faciliterare och experter. Vi söker dig som försöker balansera både lång- och kortsiktig utveckling av verksamheten och som brinner för utveckla och förbättra.
Företagets historia börjar egentligen med en fråga som ställdes år 1999;
”Varför har så många stora projekt så dålig framgångsstatistik trots alla metodologier och metoder som existerar?”
Frågan ställdes av Lars Häsänen till Rolf Häsänen, bröder och blivande grundare av företaget. I den följande diskussionen kom många orsaker fram men inget bra svar materialiserades som kunde hjälpa företag som levde med problemen.
”Tänk om vi har fel verktyg, fel synsätt eller fel mental bild av problemet eller hur lösningen borde se ut? Är inte detta ett problem som har människor i kärnan och de flesta av metodologierna som används verkar ha glömt bort människan ur bilden. ” Det var Psykologen och forskaren Lars slutord innan samtalet avslutades.
Vid denna tid arbetade Rolf som konsult med stora transformationsprojekt for internationella kunder i amerika och europa som metodologi- och metodexpert inom utveckling, förbättring och ledning av stora teknologiprojekt. Vid denna tidpunkt fanns redan ett antal agila metoder som Scrum, Crystal, FDD och parprogrammering samt metoder som hade stark uppbackning som Team Software Process (SEI CarnegieMellon) och Dynamic Systems Development Method som skapades av ett konsortium. Problemet var att stora projekt som testade metoderna hade svårt att påvisa positiva resultat , tvärtemot så rapporterades en hel del problem som uppstod mellan de ”nya” och ”gamla” metoderna.
1999 hade även Jim Womacks bok om Toyota – ”The Machine that Changed the world” funnits ute I nio år. Nio år är vad Toyota behövde för att förvandla sig från ett av världens sämsta biltillverkare till den bästa världen men ingen organisation hade lyckats med samma konststycke även om de hade tillgång till manualen i form av Jim Womacks bok och kompetensen hos MIT International Motor Vehicle Program där Jim Womack var professor.
Grundarna av de agila metoderna hade bra och positiva exempel där de nya metoderna gav stor effekt – men det gick inte att återapplicera metoderna utan problem. Likadant var det med Lean rörelsen, inget företag lyckades kopiera vad Toyota åstadkom trots att de fick ”lösningen” i hundratals med Lean böcker och konsulter.
Något fundamentalt saknades och ingen inom industrin och akademia syntes att ha bra svar.
Under följande åren så fördes frågan upp oräkneliga gånger med nya exempel, ny forskning. Alla spår som andades om en lösning följdes upp. Frågan hade förvandlats till en gåta, ett pussel som krävde sin lösning och år 2001 så ringde Lars upp Rolf ;
”Rolf, nu är det dags att flytta hem. Vi startar ett företag som inriktar sig på att hjälpa organisationer att lösa komplexa problem – vi skall använda oss av ett synsett som heter MTO –Människa – Teknologi – Organisation. Vi behöver utgå från en filosofi som låter oss se problemet från ett helhetsperspektiv. Vår polstjärna skall vara en fråga, Trots all material om hur man utvecklar kapacitet och förbättrar den varför misslyckas så många organisationer? Hur kan organisationer utvecklas framgångsrikt och vad får dem att stagnera? ”
2001 Startade bröderna företaget EPL Business Institute under den så kallade IT krisen
2007 Påbörjades ett femårsprojekt som gick ut på att lära sig vad känner man till om innovationer, förbättringar och lärande och vilka är de universella principerna? Under dessa fem åren har vi träffat och diskuterat med flera hundra forskare, praktiker, chefer & ledare, konsulter och experter inom varierande områden.
2012 Ändrades företagsnamnet till Value At Work både för att markera att femårsprojektet är avslutat eller rättare går in i en ny fas och för att reflektera att vi hjälper till att öka värdet för Företaget, dess kunder och medarbetare samt samhållet och jorden i dess globala perspektiv.