High Velocity Organization coaching and training
Kontakta oss: +46 70 680 6812

Var börjar man om man vill lära sig systemdynamik

Var börjar man om man vill lära sig systemdynamik

 Var börjar man om man vill lära sig systemdynamik

Varje gång jag föreläst om systemtänkande och systemdynamik så kommer det fram personer som är intresserade av att lära sig mer, problemet är att var startar man.
I styckena nedan hittar du böcker som behandlar synsättet och perspektivet i systemtänkande och jag rekommenderar att påbörja resan från den startpunkten.  Förutom dessa resurser så håller jag skräddarsydda utbildningar, seminarier och workshops i Systemtänkande och System Dynamik som är anpassat för era behov.

Rekommenderar Peter Senges – Fifth Discipline och Donella Meadows – Thinking In Systems  som dina första böcker inom ämnet.  Uppdatering (2013-11-20):  Gene Bellinger har tillsammans med Scott Fortman-Roe skapat en interaktiv bok om systemtänkande som nås på http://beyondconnectingthedots.com/

 

Internationella Communities

Linked in grupper

 

Utbildningar

Längre utbildningar.

 

Simulatorer

Ithink har producerat ett simulator för Ipad vilket gör det väldigt enkelt att tillverka systemdynamik modeller och testa olika policyn. Här länken till Ipad versionen.

iPad Stella

 

 

 

Samtliga simulatorer kan användas kostnadsfritt i utvärderingssyfte.  Jag själv har använt samtliga simulator på listan och kan rekommendera dem, alla hittar sina egna favoriter beroende på behovet man har. Samtliga leverantörer har även mycket läsvärt på sina sidor.

Ithink, Stella , Vensim , Powersim är de traditionella system dynamik simulatorerna. IThink har kraftfulla verktyg för att bygga berättelser i gränssnittet. Anylogic är en multimodel simulator byggt på Java med väldigt bra gränssnitt.

Insight Maker är en webbaserad simulator samt katalog över flertalet modeller.

SysDea – används främst för strategimodellering.

NetLogo – multimodel simulering både Agent Baserat och System Dynamik.

Minsky – System Dynamik modellering av ekonomiska system.

Senaste inlägg

Snickarbacken 2, 4tr, Stockholm
Phone: +46 8 601 28 51
Website: http://ValueAtWork.se